Inredningstips & Blogg


Att hitta rätt belysning till köket kan ibland upplevas som en djungel. När det gäller en lampa till köket så är det fler kriterier som ska uppfyllas, förutom design så behöver du oftast en starkare ljuskälla. Beroende på hur ditt kök ser ut finns det en rad olika lösningar som passar just ditt hem.

I vår belysningsguide har vi nämnt flera tips om vad man ska tänka på när det gäller köksbelysning. Något som även gäller köket är att det krävs flera olika ljuskällor. En rekommendation är att lägga dina ljuskällor i olika nivåer, där du blandar med taklampor, vägglampor och spotlights
För att anpassa belysningen i ditt kök är ett tips att satsa på en dimbar belysning, då har du bra ljus när du arbetar i köket men kan även få en mysigare stämning när maten serveras, kombinationen av flera olika ljuskällor gör att det är lättare att anpassa ljuset efter ditt behov.



Vilken kökslampa passar bäst?
Oavsett hur ditt kök ser ut krävs det en kökslampa som ger allmän belysning. Där kan vi rekommendera en takplafond, takpendel eller spotlights. De fyller sin funktion att ge rummet rätt belysning, vi rekommenderar dimbara för att kunna höja och sänka ljuset för en mer stämningsfull belysning.

Att välja en kökslampa som passar just ditt kök kan vara en utmaning, men i slutändan så är det viktigaste att du gillar lampans stil och dess storlek. En tumregel kan vara att lampan skall balancera med köket, är köket färgstarkt och sticker ut på sitt unika sätt så kan du välja en mer diskret lampa som blir mer som en komplement till hela köket. Men om du har ett ganska simpelt kök så kan lampor få ta ett stort fokus och verkligen bära upp det mer basic köket, som då kommer att ge en ny exklusiv känsla av köket i sin helhet. 

Köksbelysning från finska varumärket Innolux

Här kommer några tips på fina lampor att ha i köket
För att få ett maximalt ljus i köket med endast begränsat antal ljuskällor så rekommenderar vi att välja en pendel i glas material så att allt ljus sprids i hela rummet, istället för tex lampor i metall som oftast bara släpper ut ljus nedåt. Ett bra exempel på en lampa som sprider ljus åt alla håll och som samtidigt är en snygg detalj i köket, är desginklassikern Tage Taklampan från vårt svenska varumärke Co Bankeryd. Lampan Tage finns i många olika utföranden men modellen i klarglas släpper ut mer ljus än de rökfärgadeglaset. 





Arbetsbelysning i kök
Du spenderar mycket tid i köket där det krävs ett bra ljus, vägglampor ger oftast ett snyggt helhetsintryck i ditt kök. Vägglampor eller fönsterlampor blir inte bara en snygg inredningsdetalj utom är även praktiska.
Har du en köksö är det snyggt att hänga flera takpendlar över som ger rummet ett modernt intryck.


Vägglampan Birdy från Northern i kök
Med vinkelbara vägglampor till köket har du möjlighet att lägga punktbelysning – vilket passar perfekt vid matlagning. 
Tips på vägglampor:



Tips på takpendlar/fönsterlampor:
Vi har valt ut vackra fönsterlampor och taklampor för dig med högt eller lågt i tak.





Inspiration för lampa över matbord
Beroende på din inredningsstil hemma, så är lampan över matbordet en viktig del för att fläta samman helheten i rummet. Oavsett om du har en minimalistisk, modern, klassisk eller industriell inredning kommer lampan göra ett stort intryck i rummet.
Det finns flera olika taklampor som passar över matbord. Den traditionella takpendeln fyller sin funktion att lysa nedåt på matbordet. Har du en större matplats är det populärt att kombinera flera olika lampor för ett snyggt helhetsintryck. Avståndet mellan taklampans undersida och matbordet bör vara runt 60-80 cm över bordet och om du tänker hänga flera lampor kan du ha något högre.
Något som har blivit mer populärt är att ha en iögonfallande designlampa över matbordet, en större taklampa blir dessutom som ett vackert konstverk över matplatsen.

Här kommer tips på lampor som passar över matbordet





Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »